Plum Kuchen czyli ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne, leciutkie ciasto śliwkowe. Najlepiej smakuje pierwszego dnia. Ewentualnie, można przechować przez noc, zawinięte w folię aluminiową.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - drożdże instatnt: 2.5 łyżeczki
    - ciepła woda: 0.25 szklanki
    - mąka pszenna: 270 gramów
    - mąka pszenna: 20 gramów
    - cukier: 220 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - jogurt naturalny: 125 gramów
    - duże jajko (ogrzane przez 5 min w szklance ciepłej wody): 1 sztuka
    - skórka cytrynowa: 1.5 łyżeczki
    - esencja waniliowa: 1 łyżeczka
    - miękkie masło, pokrojone w kostki: 140 gramów
    - średnie śliwki (dowolna odmiana) przepołowione, bez pestek: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Plum kuchen czyli ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami  - składniki 1. W dużej misce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i pozwól fermentować przez około 5 minut (aż na powierzchni pojawi się piana).

    Dodaj 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, sól, jogurt, jajka i esencję waniliową i miksuj na średnich obrotach przez około minutę.

    Stopniowo dodaj masło. Miksuj około 5 minut aż ciasto zrobi się gładkie i lśniące (oraz bardzo klejące). Przy pomocy szpatułki zbierz ciasto z boków naczynia i posyp 2 łyżkami mąki.

    Zawiń miskę folią plastikową do żywności i pozwól ciastu rosnąć w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (około 1,5 – 2 godziny).

  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami - krok 2 2. Wysmaruj masłem kwadratową formę do ciasta (o długości 20 – 22cm) i posyp pozostałym cukrem.
    Pokroj połówki śliwek na plasterki i ułóż pojedyńczą warstwą na spodzie formy.
  • 3. Wymieszaj wyrośnięte ciasto drożdżowe z mąką pozostałą na powierzchni i rozsmaruj równo ciasto na warstwie śliwek.
    Zawiń luźno w folię plastikową i ściereczkę i pozwól rosnąć w ciepłym miejscu przez około 1,5 – 2 godziny.
  • Ciasto drożdżowe ze śliwkami  - gotowe 4. Nagrzej piekarnik do 190 st C i piecz aż ciasto będzie brązowo-złote, 30 – 35 minut.
  • cCasto drożdżowe ze śliwkami  - Bon appettit! 5. Ostudź w formie przez około 5 minut, odwróć do góry dnem i pozwól ciastu ostygnąć na kratce do studzenia.

    Pokroj na 16 małych kwadracików i podawaj z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem.

    Bon Appetit!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować