Plum kuchen czyli ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i pozwól fermentować przez około 5 minut (aż na powierzchni pojawi się piana).
Dodaj 2 szklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, sól, jogurt, jajka i esencję waniliową i miksuj na średnich obrotach przez około minutę.
Stopniowo dodaj masło. Miksuj około 5 minut aż ciasto zrobi się gładkie i lśniące (oraz bardzo klejące). Przy pomocy szpatułki zbierz ciasto z boków naczynia i posyp 2 łyżkami mąki.
Zawiń miskę folią plastikową do żywności i pozwól ciastu rosnąć w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (około 1,5 – 2 godziny).
2.Wysmaruj masłem kwadratową formę do ciasta (o długości 20 – 22cm) i posyp pozostałym cukrem.
Pokroj połówki śliwek na plasterki i ułóż pojedyńczą warstwą na spodzie formy.
3.Wymieszaj wyrośnięte ciasto drożdżowe z mąką pozostałą na powierzchni i rozsmaruj równo ciasto na warstwie śliwek.
Zawiń luźno w folię plastikową i ściereczkę i pozwól rosnąć w ciepłym miejscu przez około 1,5 – 2 godziny.
4.Nagrzej piekarnik do 190 st C i piecz aż ciasto będzie brązowo-złote, 30 – 35 minut.
5.Ostudź w formie przez około 5 minut, odwróć do góry dnem i pozwól ciastu ostygnąć na kratce do studzenia.
Pokroj na 16 małych kwadracików i podawaj z bitą śmietaną, lodami waniliowymi lub jogurtem.
Komentarze