Pleśniak z jabłkami i dżemem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i siekamy nożem. Następnie robimy na środku dziurkę i dodajemy pięć żółtek, białka odkładamy do lodówki.
Do ciasta dodajemy śmietanę, dwie łyżki cukru pudru i zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy na cztery części. Jedną część chowamy do zamrażalnika, owinięty folią spożywczą. Pozostałe trzy łączymy ze sobą i wałkujemy obsypując odrobiną mąki.
Blaszkę o wymiarach 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy kawałek ciasta. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Następnie wyciągamy ciasto, smarujemy je dżemem truskawkowym. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i dwie łyżki cukru pudru, mieszamy i układamy na dżemie.
Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i ścieramy połowę na jabłka. Następnie ze szczyptą soli ubijamy białka, pod sam koniec, kiedy piana będzie prawie sztywna dodajemy cukier puder oraz proszek z budyniu waniliowego. Dokładnie łączymy składniki.
Pianę przekładamy na ciasto, ścieramy resztę ciasta i posypujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg, grzanie z dołu, przez godzinę.
Komentarze