Pleśniak

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.

Dla lubiących niezbyt słodkie ale za to kwaskowe ciasta..

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    6 jajek
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 słoik powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy żółtka oddzielone od białek, połowę cukru,margarynę i proszek do pieczenia. Zagniatamy.
  • 2. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części w proporcjach ok 1/2, 1/4 i 1/4. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy. Całe ciasto wkładamy do zamrażalnika na minimum pół godziny.
  • 3. Po tym czasie największą porcję wykładamy na blaszkę. Na to dajemy powidła śliwkowe. Na powidła kładziemy ciasto z kakao. Najlepiej zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podobnie można zrobić ze spodnią warstwą. Na ciasto z kakao kładziemy białka ubite z cukrem (cukier dodajemy na koniec ubijania). Na pianę trzemy trzecią część ciasta.
  • 4. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40-45 minut. Kontrolujemy pieczenie, żeby ciasto nie było za suche.

Porady

Proporcje ciasta są dość umowne. Spodnia warstwa musi dokładnie przykrywać spód blaszki. U mnie jest to mniej więcej polowa ciasta. Używam blaszki o wymiarach 26 x 36 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować