Plecionki z kurczaka z szynką szwarcwaldzką i porem pod mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Banalnie proste,ale jakże smaczne splecione piersi kurczaka z szynką i porem pod pierzynką mozzarelli świetne na obiad,fajne w formie przystawki do sałatki.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka(podwójne)
    1 por
    150 g szynki szwarcwaldzkiej(w plastrach)
    100 g wiórek mozzarelli
    Marynata:
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 łyżka sosu chili słodko-pikantnego
    świeżo zmielony czarny pieprz
    dodatkowo:wykałaczki

Plecionki z kurczaka z szynką szwarcwaldzką i porem pod mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na paski.
    Składniki marynaty mieszamy zalewamy mięso i odstawiamy na 15 minut.
    Szynkę i pora kroimy na paseczki tej samej długości co paseczki mięsa.
  • 2. Bierzemy trzy paseczki mięsa i na każdym kładziemy paseczek szynki i pora,wszystkie trzy części spinamy z jednej strony wykałaczką i zaplatamy naprzemiennie tak jak warkocz i ponownie na końcu spinamy wykałaczką.
    Posypujemy wiórkami mozzarelli.
  • 3. Tak przygotowane plecionki układamy na natłuszczonej blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika(termoobieg) i pieczemy 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy