Plecionka drożdżowa

4.48 (162 ocen)

  • 2 godz. 10 min

puszysta i smaczna

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
    10 dkg drożdży
    10 dkg cukru kryształu
    10 dkg margaryny
    500 ml mleka ciepłego
    2 płaskie łyżeczki soli
    2 jajka (całe)
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta

Plecionka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki daję 2 łyżeczki soli.
  • 2. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka oraz łyżką mąki. Pozostawiam do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Podgrzewam mleko i topię margarynę, pozostawiam do wystudzenia.
  • 4. Żółtka i jedno jajko ucieram z cukrem kryształem "na puch" i na koniec wlewam mleko i jeszcze ubijam.
  • 5. Wyrośnięte drożdże dodaję do mąki wraz z utartymi jajkami z mlekiem. Mieszam wszystko i wyrabiam ciasto, gdy się już nie klei dodaję margarynę i dalej wyrabiam ręką do momentu aż będzie szkliste, wtedy pozostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 6. Gotowe ciasto drożdżowe wykładam na stolnicę i dzielę na 2 części. Każdą z nich rozwałkowuję na dwa prostokąty i kroję wzdłuż na 3 paski, nie docinając z jednej strony do końca. Następnie zaplatam je jak warkocz i sklejam końcówki. Wkładam do 2 keksówek i pozostawiam do wyrośnięcia.
  • 7. Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika smaruję plecionki roztrzepanym jajkiem, aby nadać błysk po upieczeniu. Piekę ok. 30 - 35 min w temp. 200 stopni.

Porady

Dla znacznego przyspieszenia wzrostu ciasta proponuję użycie specjalnej miski do ciasta drożdżowego, jednak z moich doświadczeń polecam pozostawienie ciasta do samodzielnego wyrośnięcia, gdyż plecionki zachowują dłużej świeżość i mają lepszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować