Płaskie ciastka z brzoskwiniowym serkiem

0 (0 ocen)

Bardzo kruchutkie, słodkie, najlepiej smakują na następny dzień.

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g zimnego masła
    1 jajko
    szczypta soli
    50 g cukru pudru
    300 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany 18%

    Nadzienie:
    100 g twarogu półtłustego
    1 żółtko małego jajka
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 brzoskwini

    Lukier:
    1/2 szkl cukru pudru
    1-2 łyżki wody

    Dodatkowo:
    białko do posmarowania ciasteczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Przekąski

Płaskie ciastka z brzoskwiniowym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami i uformować w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej, można całą noc).
  • 2. Nadzienie: Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać do niego żółtko i cukier waniliowy, dobrze wymieszać. Brzoskwinię obrać, pokroić w drobniutką kostkę i delikatnie wmieszać do sera.
  • 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą szklanki wykrawać koła. Na połowę ilości kół nałożyć 1-2 łyżeczki nadzienia. Przykryć je pozostałymi kołami i dobrze podociskać brzegi, by oba ciasta się ze sobą skleiły. Dodatkowo docisnąć boki widelcem tworząc dookoła ciastek ładny wzór.






    Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie (minimalnie urosną). Wraz z blaszką wstawić je do lodówki na ok. 15 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C.

    Blaszkę z ciastkami wyjąć, wysmarować roztrzepanym białkiem i ponakłuwać z góry widelcem. Piec w 180 st.C przez ok. 20-25 minut do zezłocenia. Upieczone przestudzić na kratce.
  • 4. Lukier: Cukier puder wymieszać z wodą do uzyskania lukru o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać któregoś ze składników.

    Ostudzone ciastka wysmarować lukrem. Smacznego!

Porady

Pamiętajcie, by przechowywać je w zamkniętym pojemniku, ale niezbyt długo, gdyż nadzienie jest na bazie twarogu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować