Placuszki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Potrawę wymyśliłam będąc na wakacjach w Beskidach-chciałam zaskoczyć rodzinę tradycyjną potrawą z nutką nowości

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki srednie: 1 kilogram
    - jajko kurze: 2 sztuki
    - mąka tortowa przesiana: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - koperek świeży-gałazka: 2 sztuki
    - kminek: 1 szczypta
    - pieprz ziołowy: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - olej do smażenia: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Placuszki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wymieszane składniki 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy do miski jajka, wsypujemy przesiane oba rodzaje mąki.
    Siekamy drobno koperek, dodajemy razem z kminkiem, pieprzem i solą.
  • smażymy na złocisty kolor 2. Podgrzewamy na patelni olej, łyżką nabieramy masę, wykładamy na olej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu wykładamy na biały papier żeby odsączyć placki z nadmiaru tłuszczu.
  • gotowe koperkowe placuszki 3. Placuszki układamy na dużym talerzu. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub keczupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować