Placuszki z ricottą i daktylami.

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo puszyste, mięciutkie po prostu pyszne placuszki.Idealne śniadanko. Dodatek daktyli sprawia że nie musimy dodatkowo dosładzać ciasta.

  • 20 min

Składniki:

  • 250 g serka ricotta
    3 jajka
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    3 łyżki oleju
    100 ml mleka
    100 g suszonych daktyli
    szczypta soli

Placuszki z ricottą i daktylami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy serek, żółtka, mąkę, olej i mleko wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Daktyle siekamy na drobniejsze kawałki. Wszystko razem delikatnie łączymy.
    Smażymy na patelni nie przywierającej, gdy nam placuszki przywierają możemy pędzelkiem nanosić warstwę oleju na patelnię.
    Podajemy gorące z syropem klonowym lub miodem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy