Placuszki z rabarbarem na śmietanie

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, szybkie do wykonania i bardzo smaczne:)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka
    - rabarbar (obrany i pokrojony): 350 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - śmietana 18%: 1 szklanka
    - cukier puder: 3 łyżki

Placuszki z rabarbarem na śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki z rabarbarem na śmietanie 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem, cukrem. Kwaśną śmietanę wymieszać z mlekiem i rozbełtanymi jajkami. Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać, by nie było grudek (można zmiksować). Do ciasta dodać pokrojony rabarbar, wymieszać łyżką.
    Nabierać większą łyżką porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zrumienienia. Podawać oprószone z cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy