Jestem wielką fanką placuszków. W każdy weekend przygotowuję inne placki, latem wykorzystuję świeże owoce do przygotowania różnych sosów, które są świetnym dodatkiem do placków.
35 min
Składniki:
maliny 200g+kilka do dekoracji,
cukier 2,5 łyżki,
malibu 3 łyżki,
2 jajka,
mąka 200g,
mleko 75ml,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
kefir 205g,
olej 1 łyżka,
olej do smażenia
listki mięty do dekoracji,
Placuszki z malinami w malibu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny myjemy i osuszamy. Umieszczamy je w rondelku, dodajemy malibu i cukier i smażymy na wolnym ogniu około 30 minut aż sos zgęstnieje (Można je smażyć krócej np. 15 minut tak, aby owoce się nie rozgotowały, ale sos nie będzie taki gęsty).
2.W misce umieszczamy jajka, cukier i olej, dokładnie całość roztrzepujemy. Kolejno dodajemy mleko, kefir i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na oleju na średnim ogniu. Podajemy z sosem malinowym . Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty. Życzę smacznego :)
Komentarze