Bardzo lubię placuszki (racuszki) z owocami. Najczęściej robie je z dodatkiem jabłek, ale często tez eksperymentuję z innymi owocami. Placuszki z mango wyszły rewelacyjne! Polecam!
Placuszki z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz jajka.
2.Całość dokładnie miksujemy.
3.Mango obieramy ze skórki i usuwamy z niego pestkę. Tak przygotowanego kroimy na mniejsze części: w kostkę lub plasterki. Część pozostawiamy do dekoracji.
4.Pokrojone mango dokładamy stopniowo do przygotowanego ciasta (stopniowo, gdyż dodatek całości może spowodować , że ciasto stanie się rzadkie). W miarę smażenia kolejnych porcji ciasta dodajemy pozostał pokrojone mango.
5.Porcje ciasta wykładamy na rozgrzany olej formując placuszki. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.
Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem i udekorowane częścią pokrojonego mango.
Komentarze