Placuszki z dorszem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne w smaku ,proste do zrobienia.

  • 60 min

Składniki:


  • 300 g polędwiczki z dorsza (może być filet)
    150 g kapusty kiszonej
    2 liście laurowe
    starty żółty ser
    Ciasto:
    250 ml mleka
    250 ml cydru
    jajko
    mąka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól ,pieprz

Placuszki z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki ,jajka ,mleka ,cydru i proszku do pieczenia robimy naleśniki. Do smaku doprawiamy solą oraz sporą ilością pieprzu. Smażymy je na małej patelni. Kapustę gotujemy razem z liściem laurowy do momentu ,kiedy będzie miękka. Osączamy i drobno kroimy. Dorsza kroimy na kawałki (3-4 cm) ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Na środek każdego naleśnika nakładamy kapustę oraz kawałek dorsza ,dookoła posypujemy startym serem ,zakrywamy drugim naleśnikiem. Każdy ,z osobna zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez 35 min w temperaturze 200°C. Podajemy z ulubionym sosem (u mnie sos z grzybków mun).

Komentarze

Podobne przepisy