300 g polędwiczki z dorsza (może być filet)
150 g kapusty kiszonej
2 liście laurowe
starty żółty ser
Ciasto:
250 ml mleka
250 ml cydru
jajko
mąka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól ,pieprz
Placuszki z dorszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki ,jajka ,mleka ,cydru i proszku do pieczenia robimy naleśniki. Do smaku doprawiamy solą oraz sporą ilością pieprzu. Smażymy je na małej patelni. Kapustę gotujemy razem z liściem laurowy do momentu ,kiedy będzie miękka. Osączamy i drobno kroimy. Dorsza kroimy na kawałki (3-4 cm) ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Na środek każdego naleśnika nakładamy kapustę oraz kawałek dorsza ,dookoła posypujemy startym serem ,zakrywamy drugim naleśnikiem. Każdy ,z osobna zawijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku przez 35 min w temperaturze 200°C. Podajemy z ulubionym sosem (u mnie sos z grzybków mun).
Komentarze