Placuszki z buraka

5 (158 ocen)

  • 15 min

Burak zawiera mnóstwo witamin C, B1, P, karotenu a także wapnia ,magnezu i wiele innych.Te pospolite czerwone warzywo głównie wykorzystywane jest do barszczu lub zupy, a ja proponuję proste i pyszne placuszki. Można je zjadać z ziemniakami i sałatką zamiast mięsa lub z bułeczką posmarowaną masłem.

  • 15 min

Składniki:

  • 1duży burak
    3 jajka
    1i 1/2 szklanki bułki tartej
    1 łyżeczka soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki

Placuszki z buraka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • burak 1. Buraka myjemy , obieramy , kroimy w ok. 1 cm plasterki.
  • 2. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem.
  • placuszki z buraka 3. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju .Każdy plaster buraka obtaczamy jajku i bułce tartej , smażymy na złoty kolor z obu stron.

Porady

Przed pokrojeniem buraka możemy go chwilę podgotować w osolonej wodzie, placuszki wyjdą bardziej miękkie i soczyste. Jeśli jemy z pieczywem , możemy polać sosem np. ketchupem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować