Placuszki z wątróbki

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To moja popisowa potrawa. Jest łatwa i udaje się początkującym kucharzom. Przygotowuję ją sam,chociaż na co dzień gotuje moja żona.

Składniki:

  • ● 15 dag surowej wątróbki wieprzowej
    ● 1 udko kurczaka
    ● 1 szkl. mleka lub maślanki
    ● marchewka
    ● 1/2 małego selera
    ● 1 mała pietruszka
    ● 1/4 pora
    ● 1/2 średniej cebuli
    ● ząbek czosnku
    ● 3 łyżki majeranku
    ● 3 łyżki mąki
    ● olej do smażenia
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Placuszki z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko myjemy, możemy
    zdjąć skórę. Gotujemy w osolonej
    wodzie z włoszczyzną (marchewka, pietruszka, seler
    i por). Miękkie mięso wyjmujemy
    z wywaru i studzimy. Mięso
    oddzielamy od kości. Warzywa
    zachowujemy.
  • 2. Wątróbkę myjemy, osączamy,
    oczyszczamy z błon i żył.
    Zalewamy mlekiem lub maślanką
    i na godzinę wstawiamy
    do lodówki.
  • 3. Cebulę i czosnek obieramy
    i kroimy. Przepuszczamy przez
    maszynkę (z sitkiem o drobnych
    oczkach) razem z kurczakiem,
    wątróbką i włoszczyzną.
    Dodajemy mąkę, doprawiamy
    majerankiem, solą i pieprzem.
    Mieszamy.
  • 4. Formujemy placuszki i smażymy
    na rozgrzanym oleju
    z obu stron na rumiano.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Wywar z gotowania udka warto wykorzystać jako bazę do zupy. Można go zamknąć w słoiku lub zamrozić. ● Do placuszków doskonale nadaje się wątróbka drobiowa. ● Danie najlepiej smakuje z kiszonymi ogórkami lub surówką z kiszonej kapusty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować