Placuszki z warzywami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Takie placuszki lub racuszki jak kto woli to propozycja na szybki i pyszny obiad.

  • Łatwy

Składniki:

  • PLACUSZKI::
    - mąka pszenna: 25 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - soda: 1 łyżeczka
    - mleko: 1 szklanka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz ziołowy: 0.5 łyżeczki
    - żółta papryka: 0.25 sztuki
    - Czerwona papryka: 0.25 sztuki
    - groszek (groszek z puszki): 0.5 sztuki
    - szczypior: 0.5 pęczka
    - zielona pietruszka: 2 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    SOS::
    - śmietana 12%: 1 szklanka
    - Czerwona papryka: 0.25 sztuki
    - szczypior (posiekany): 2 łyżki
    DODATKOWO::
    - olej (do smażenia): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placuszki z warzywami 1. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami dodać jajko i mleko, następnie przy pomocy łyżki lub trzepaczki wymieszać gładkie ciasto.
    Do gotowego ciasta dodać pokrojone w kosteczkę papryki, posiekany czosnek, odcedzony groszek oraz szczypiorek i pietruszkę, wymieszać.
  • placuszki z warzywami 2. Na gorącym oleju smażyć małe placuszki.
    W trakcie smażenia placuszków przygotować sos.
  • 3. Sos:
    Śmietanę wymieszać z papryką i szczypiorkiem, następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem ja dodałam dodatkowo szczyptę cukru.
  • placuszki z warzywami 4. Placuszki podawać ciepłe z dodatkiem sosu śmietanowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować