Placuszki w jagodowe kropeczki

0 (0 ocen)

Miękkie i puszyste placuszki, słodkie, przełamane kwaskowatymi jagodami. Łatwe i szybkie do przygotowania. Idealne na letnie śniadanko :-)

Składniki:

  • • jogurt naturalny gęsty 250g,
    • 2 jajka,
    • 2 łyżki oleju,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
    • 1 i 1/3 szklanki mąki,
    • szczypta soli,
    • jagody 100g,
    • olej do smażenia,
    • cukier puder do podania

Placuszki w jagodowe kropeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki w jagodowe kropeczki 1. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy jajka, olej i cukier - wszystko razem miksujemy.
  • Placuszki w jagodowe kropeczki 2. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jagody płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy placuszka na złoto z jednej strony.
  • Placuszki w jagodowe kropeczki 3. Gdy placek prawie się podpiecze z jednej strony (pojawią się pęcherzyki) to układamy na nim po kilka jagódek. Jeszcze chwilkę smażymy i odwracamy na drugą stronę - dopiekamy na złoto. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego ;)

Porady

Warto po każdej porcji usmażonych placuszków przetrzeć patelnie np. papierowym ręcznikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy