Placuszki w jagodowe kropeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładamy jogurt, dodajemy jajka, olej i cukier - wszystko razem miksujemy.
2.Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jagody płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy placuszka na złoto z jednej strony.
3.Gdy placek prawie się podpiecze z jednej strony (pojawią się pęcherzyki) to układamy na nim po kilka jagódek. Jeszcze chwilkę smażymy i odwracamy na drugą stronę - dopiekamy na złoto. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego ;)
Porady
Warto po każdej porcji usmażonych placuszków przetrzeć patelnie np. papierowym ręcznikiem.
Komentarze