Placuszki ryżowo- szpinakowe w sosie serowo- chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja dania dla wielbicieli szpinaku

  • 30 min

Składniki:

  • Na placki:
    1 i 1/4 szklanka mąki
    pół łyżeczki soli
    1 i 1/4 szklanka mleka
    1 i 1/4 szklanka ugotowanego ryżu (to jest jeden woreczek ryżu)
    1 jajko
    przesmażony szpinak z czosnkiem - ilość w zależności od upodobań
    1 łyżka żółtego startego sera.
    Na sos:
    - chochelka rosołu,
    - 1 trójkąt serka topionego,
    - ok.100 g żółtego sera,
    - 1/2 szklanka mleka,
    - spora szczypta papryki w proszku,
    - 1-2 duże łyżki tartego chrzanu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Placuszki ryżowo- szpinakowe w sosie serowo- chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie placków: przesiać razem: sól, mąkę. Wlać mleko i mieszać, aż całe mleko zostanie wchłonięte. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Smażyć na patelni, na złoty kolor z obu stron.

    Wykonanie sosu: Rosół podgrzać na patelni, następnie dodać pokrojony w drobną kostkę serek topiony. Ser roztopić w rosole. Następnie dodać straty na drobnych oczkach ser żółty, również roztopić go na tyle na ile się da. Mlekiem uzupełnić wyparowany płyn. Dodać tarty chrzan. Wymieszać. Sos doprawić do smaku jeśli zachodzi taka konieczność.

Porady

Placki ryżowe można również przygotować na słodko, wówczas zamiast sera żółtego i szpinaku dodaje się proszek do pieczenia i odrobinę soli. Wówczas placuszki można podać z dżemem lub koktajlem ze świeżych owoców. Można również placki ryżowe podawać do drugiego dania np. z gulaszem mięsnym. Wówczas pomija się dodanie co ciasta cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować