placuszki ryżowe z duszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Takie drugie dania na słodko robię dość często, bo moja córeczka bardzo lubi wszelkiego rodzaju placuszki. Te zrobiłam z ryżu i podałam z waniliowym serkiem i duszonymi śliwkami. Były pyszne i bardzo syte. Domownikom wyjątkowo smakowały

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    1 szklanka ryżu
    2 jajka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
    300 g małych śliwek
    olej do smażenia

Placuszki ryżowe z duszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na mleku z solą i połową cukru. Wystudzić. Jajka ubić z pozostałym cukrem i dodać do ryżu. Dodać budyń i cynamon, dokłądnie wymieszać a najlepiej zmiksować. Ze śliwek usunąć skórkę i pestki. Wrzucić do garnka i dusić kilka minut, można posłodzić odrobinę. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po łyżce masy ryżowej i formować placuszki. Smażyć z obu strona na złoto. Podawać z dodatkiem serka i duszonych śliwek.

Komentarze

Podobne przepisy