Przepis na placuszki wzielam od Nigelli, ale zmodyfikowalam go odrobinkę.Sa niesamowicie lekkie, puszyste, pyszne i mozna je zjesc zarówno na śniadanie, obiad jak i kolacje, nie wspominając o deserz
Placuszki ricotta z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy ricottę z mlekiem kokosowym i żołtkami i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy i dodajemy na końcu. Dosypujemy odrobinę soli i mamy gotową masę na nasze placuszki.
2.Nakładamy na rozgrzaną oliwę za pomocą dużej łyżki i formujemy placuszki. Ważne, żeby nie były za cienkie, bo mogą nam się rozpaść podczas przewracania. Smażymy minutę na jednej i minutę na drugiej stronie. Muszą byc puszyste i rumiane.
Ja podałam je z miodem i musli, no... przyznaje sie.... i z lodami :) Są wyśmienite i leciutkie. Dodatki możecie wybrac wedle własnego uznania :)
Komentarze