Placuszki-racuszki z kaszy manny

5 (180 ocen)

  • 30 min

Delikatne w smaku, lekko słodkie placuszki na bazie kaszy manny to świetna propozycja dla dzieci, ale nie tylko. Można jeść same, z dżemem lub posypane cukrem pudrem.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 szkl. kaszy manny + zimna woda do rozrobienia
    1 szkl. mleka
    3 duże jajka
    2 płaskie łyżki cukru waniliowego
    1 łyżeczka masła
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Placuszki-racuszki z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę mannę, rozrobioną w zimnej wodzie, wlewamy na gotujące się mleko i chwilę gotujemy. Studzimy.
  • 2. Zimną mannę przekładamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, masło i żółtka, całość dokładnie ucieramy mikserem lub pałką.
  • 3. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą cukru (muszą być mocno ubite, aby placuszki ładnie rosły). Dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i ostrożnie mieszamy (jeśli mikserem to na najmniejszych obrotach i krótko).
  • 4. Na mocno rozgrzany olej wykładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Porady

Szczypta cukru dodana do białek pozwoli nam je dłużej ubijać - co jest ważne, bo od dobrze ubitych białek zależy jak nam się placki usmażą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować