Placuszki szpinakowo - cukiniowe

0 (0 ocen)

Można juz dostać polski, świeży szpinak na bazarku. Ja wykorzystałam go do przygotowania mięciutkich placuszków. Z cukinią, przyprawami i serem są świetną przystawką lub dodatkiem do obiadu.

Składniki:

  • mała cukinia
    2 garście świeżego szpinaku
    ząbek czosnku
    pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    pół łyżeczki przyprawy do zup lub soli (u mnie Kucharek"Smak natury")
    50 gram sera żółtego
    1 jajko
    2 łyżeczki mąki
    olej do posmarowania patelni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Przystawki Ser

Placuszki szpinakowo - cukiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru wody. Szpinak kroimy w paski. Mieszamy z cukinią. W kubku roztrzepujemy jajko z przyprawami, czosnkiem i mąką. Wlewamy do warzyw i dodajemy starty żółty ser. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Smarujemy patelnię olejem i na rozgrzanej smażymy placuszki. Podałam z sosem jogurtowo-musztardowym.

Porady

Placuszki trzeba smażyć od razu po zrobieniu ciasta. W przeciwnym razie składniki podchodzą wodą a placki nie są tak chrupiące i zwarte. Z tego przepisu wyszło mi 9 średnich placuszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować