Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie)

5 (197 ocen)

  • 30 min

Bardzo delikatne placuszki, tanie i proste w przygotowaniu. Świetna propozycja na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Możemy je podać posypane cukrem pudrem, z owocami, słodkimi sosami, bądź dżemem.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
    1, 5 szklanki maślanki,
    2 jaja,
    2 łyżki cukru,
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżka cukru waniliowego,
    szczypta soli,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodać maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować.
    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
    Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować