Placuszki owsiane z otrębami, rodzynkami i migdałami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnio strasznie mi zasmakowały placuszki owsiane,polecam wersję z owocami, oraz z otrębami rodzynkami i płatkami migdałów :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - płatki owisane: 120 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 600 mililitrów
    - mąka: 100 gramów
    - cukier brązowy: 2 łyżeczki
    - przyprawa do dań słodkich: 1 szczypta
    - olej: 1 łyżeczka
    - otręby pszenne: 1 łyżka
    - płatki migdałowe: 2 łyżki
    - rodzynki: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki owsiane z otrębami, rodzynkami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować 400 ml mleka, dodać płatki owsiane, łyżeczkę cukru, gotować na małym ogniu ok 5 minut. Gotowe płatki wystudzić. (można to zrobić wieczorem, a rano już będzie gotowe:)
  • 2. Do wystudzonych płatków dodac jajka, mąkę, pozostałe zimnie mleko, otręby, rodzynki i płatki migdałowe, delikatnie zmiksować.
  • 3. Rozgrzaną patelnie wysmrować delikatnie oliwą (najlepiej kawałek ręcznika papierowego zamoczyć oliwą i wysmarować nim patelnię.) Usmażyć placuszki z dwóch stron. Wersja z owocami: zamiast otrębów, migdałów i rodzynek, podsmażyć osobno jabłka, podawać na ciepło.
  • 4. Wartości odżywcze, (porcja 3-4 placuszki):

    kcal: 324,4 białko: 12,8g, węglowodany: 74,6g, tłuszcz: 11g
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Otręby Płatki Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować