Placuszki jabłkowo-marchewkowe z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekkie i zdrowe, w sam raz na obiad albo dietetyczny podiweczorek. Najbardziej smakują mi na ciepło, choć w wersji na zimno (także na wynos) są również smaczne - można je więc ze sobą zabrać do szkoły lub pracy.W dodatku wspaniale pachną cynamonem, a ich przygotowanie zajmuje chwilę.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 duże jabłko,
    - 1 większa marchewka,
    - 2 łyżki rodzynek,
    - 2-3 łyżki mocnego naparu herbaty (czarnej),
    - 3 łyżki mąki pszennej,
    - łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1-2 łyżki cukru (w zależności od preferencji),
    - łyżeczka cynamonu,
    - 1 białko jaja,
    - kilka kropli soku z cytryny,
    - szczypta soli,
    - niewielka ilość oleju do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Placuszki jabłkowo-marchewkowe z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki płuczemy, odsączamy, a następnie przekładamy do miseczki i zalewamy naparem z czarnej herbaty, odstawiamy do lekkiego spęcznienia.
  • 2. Jabłko i marchewkę myjemy, dokładnie osuszamy i cienko obieramy.
    Do dużej miski, na tarce o średnich oczkach ścieramy marchew, a następnie jabłko, skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny i dokładnie mieszamy.
  • 3. Do startej marchewki i jabłka dodajemy odsączone, namoczone rodzynki, cynamon i proszek do pieczenia oraz przesianą przez sito mąkę. Całość dokładnie łączymy.
  • 4. Białko jaja (najlepiej wcześniej schłodzone - łatwiej się ubije), ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy do cukier i ubijamy jeszcze przez chwilę do utrwalenia i uzyskania śnieżnobiałej piany.
  • 5. Ubitą pianę dodajemy do reszty składników w misce i delikatnie łączymy (np. za pomocą łopatki), tak by nie zbić delikatnej struktury ciasta.
  • 6. Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju (możemy do zrobić za pomocą papierowego ręcznika lub silikonowego pędzelka), dobrze rozgrzewamy.
    Na rozgrzaną patelnię kładziemy porcje ciasta formując okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 2 minuty z każdej strony).
    Podajemy ułożone w stosik, posypane cukrem i cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

3.73 (839 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placuszki na kefirze.

3.73 (839 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Placuszki na kefirze z jabłkiem

Ania1408 Idealne na śniadanie. 30 min

To może cię zainteresować