Placuszki jogurtowe z truskawkami

5 (162 ocen)

  • 30 min

Pyszne, lekkie, puszyste placuszki, które pięknie prezentują się na talerzu, idealne na leniwe, letnie śniadanie

  • 30 min

Składniki:


  • jogurt naturalny gęsty 250g,
    2 jajka,
    2 łyżki oleju,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki cukru,
    1 łyżeczka cukru waniliowego,
    mąka 175g,
    szczypta soli,
    truskawki 200g,
    olej do smażenia,
    cukier puder do podania
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Naleśniki

Placuszki jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszki jogurtowe z truskawkami 1. Truskawki kroimy w plasterki.
  • Placuszki jogurtowe z truskawkami 2. Do miski przekładamy jogurt, dodajemy jajka, olej i cukier - wszystko razem miksujemy.
  • Placuszki jogurtowe z truskawkami 3. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia i mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Placuszki jogurtowe z truskawkami 4. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smazymy placuszka na złoto z jednej strony. Gdy placek prawie się podpiecze z jednej strony to układamy na nim po 2 plasterki truskawek. Jeszcze chwilkę smażymy i odwracamy na drugą stronę - dopiekamy na złoto. Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego ;)

Porady

Inspirowałam się przepisem znalezionym na blogu "Kwestia Smaku".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować