Placuszki kokosowo-truskawkowe z mlekiem w proszku (mleczne)

0 (0 ocen)

  • 20 min

Są naprawdę przepyszne! Delikatne ciasto, smak truskawek i kokosa... Zresztą koniecznie (!!!) sami spróbujcie!

  • 20 min

Składniki:

  • (15-18 sztuk)
    1 jajko (duże)
    60g mąki pszennej
    40g mleka w proszku (w wersji mniej zdrowej może być śmietanka do kawy)
    1 łyżka ksylitolu (płaska; wg smaku)
    1 łyżka cukru waniliowego
    1-2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
    70 ml mleka
    2 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
    10 truskawek (sporych)
    Dodatkowo:
    masło/olej kokosowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki kokosowo-truskawkowe z mlekiem w proszku (mleczne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sh3oq3 1. Żółtko zmiksować z cukrami, a następnie połączyć z mlekiem, olejem kokosowym, mąką i mlekiem w proszku.
    Białko ubić na sztywną pianę i powoli wmieszać do powyższej masy.
    Dodać wiórki kokosowe i truskawki pokrojone na grubsze plasterki.
    Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty.
  • image-0vobyr3 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta.
    (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • image-0t35839 3. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
    (Na zimno również świetnie smakują.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mleko Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować