Na przekąskę , obiad czy też po pieczywa. Pyszne z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw i delikatnym sosem śmietanowo-koperkowym.
Składniki:
Na ok. 16 placuszków
1 podwójna pierś z kurczaka
10 pieczarek
200 g sera żółtego
1 cebula
1 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka
Ciasto:
250g. jogurtu naturalnego
2 jajka
mąka-tyle by ciasto miało dość gęstą konsystencje
1 łyżeczka:
soli , pieprzu , chili
olej do smażenia
Placuszki drobiowe z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś umyć , osuszyć , oczyścić z błonek , pokroić w kostkę
Pieczarki obrać , pokroić w pół plasterki , cebulę w kostkę , do składników dodać przyprawę do kurczaka , wymieszać razem.
2.Składniki na ciasto połączyć razem za pomocą trzepaczki lub miksera.
Do gotowego ciasta dodać pokrojone składniki , dokładnie wymieszać.
3.Na patelni rozgrzać olej , kłaść łyżką porcję ciasta , smażyć placuszki na rumiano z obu stron.
Usmażone placki osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z ulubionymi dodatkami , smacznego.
Komentarze