Placuszki drobiowe z botwinką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mięciutkie, smaczne i kolorowe placki z kurczaka. Polecam każdemu.

  • 40 min

Składniki:

  • 600 gr piersi z kurczaka
    200 gr pieczarek
    1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
    1 łyżka masła
    2 jajka
    1 kopiasta łyżka mąki
    1 łyżka przyprawy do drobiu
    1 ząbek czosnku
    Sól, pieprz do smaku
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Dania główne Placki

Placuszki drobiowe z botwinką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błonki i tłuszcz. Pokroić w małą kostkę. Przyprawić obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu. Dokładnie wymieszać i odstawić.
    Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Botwinkę umyć, małe buraczki obrać i razem z liśćmi drobno pokroić.
    Masło roztopić na patelni i przesmażyć botwinkę oraz pieczarki. Ostudzić i dodać do mięsa. Wbić jajka, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
    Masę kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone, odcedzić z nadmiaru tłuszczu.

Porady

Składniki podane na ok 8 szt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Drób Kurczak Nowalijki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować