Placuszek Malinka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To ciasto smakuje nie tylko mnie, ale także moim gościom. Doskonałe latem do popołudniowej kawy. Największą radość sprawia jednak dzieciom.

Składniki:

  • ● 35 dag malin
    ● 2 dowolne galaretki
    Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● 4 łyżki cukru
    ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    Bita śmietana:
    ● 800 ml śmietany kremówki 30-proc.
    ● 4 łyżki żelatyny
    ● 1 cukier waniliowy
    ● 5-6 łyżek cukru

Placuszek malinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placuszek Malinka 1. Białka ubijamy na sztywno,
    dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy
    przesiane mąki, mieszamy
    powoli i dokładnie. Ciasto wylewamy do dużej
    tortownicy wysmarowanej
    tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy
    do temperatury 180 °C,
    wstawiamy ciasto i pieczemy
    30-40 minut, aż się zrumieni.
    Po upieczeniu studzimy.
  • 2. Żelatynę moczymy w małej
    ilości wody. W garnuszku zagotowujemy
    pół szklanki wody
    z cukrami. Ddodajemy żelatynę
    i mieszamy, aż się rozpuści.
    Ubijamy śmietanę i stale mieszając,
    wlewamy żelatynę.
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy
    w szklance gorącej wody. Na
    biszkopt wylewamy krem,
    a gdy zastygnie, układamy maliny.
    Zalewamy tężejącą galaretką
    i wstawiamy do lodówki.

Porady

● Aby ciasto było bardziej wilgotne, biszkopt możemy nasączyć herbatą lub ponczem. ● Zamiast bitej śmietamy można przygotować ulubiony krem, a na cieście ułożyć np. truskawki.

Notka redakcyjna

PPK_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy