Placki ziemniaczane zapiekane z kapustą kiszoną i serem

4.5 (178 ocen)

Na drugi dzień odgrzana w mikrofalówce też są pyszne

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
    2 cebule
    3 łyżki mąki
    1 jajo
    przyprawa do ziemniaków
    sól,pieprz
    olej do smażenia
    Farsz:
    0,5 kg kapusty kiszonej
    1 cebula
    1 marchewka
    25dag pieczarek
    2 łyżki tłuszczu
    ser zólty
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane zapiekane z kapustą kiszoną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebule zetrzeć (ale każde osobno) na tarce na drobnych oczkach.Starte ziemniaki odcedzić na sitku następnie dodać cebule,mąkę,jajko,przyprawę do ziemniaków,soł i pieprz. Wymieszać i smazyć cienki placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Farsz:
    kapuste ugotować,przestudzić i odcisnąć.Cebule pokroić w kostkę zeszklić na tłuszczu,dodać startą marchewkę na dużych oczkach oraz pokrojone pieczarki.Dusić przez chwilę.Odcisniętą kapuste dodać do warzyw wymieszać i doprawić do smaku.

    Składamy:placek ziemniaczany na to kapusta przyłożyć następnym plackiem ziemniaczanym na to znów kapusta na wierzch plasterek sera zóltego lekko docisnąć.
    złożone placki układamy na blaszce posmarowanej olejem i zapiekamy w piekarniku przez 10 min w temp 180 stopni
    można też polać je sosem pieczarkowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować