Placki ziemniaczane z sosem z szynką i z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.sos z szynką i z papryką:
Mięso pokroić w kawałki na jeden kęs. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i odstawić. Cebulę i paprykę umyć i obrać. Cebulę pokroić w ósemki. a paprykę na ćwiartki. Cebulę zeszklić na maśle w garnku na sos. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Mięso przesmażyć na patelni, po czym dodać do cebuli. Dodać paprykę i wszystko zalać wodą. Zagotować i dusić ok. 40 minut, po czym wyjąć z garnka paprykę, zetrzeć ją blenderem i z powrotem przelać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.
2.placki ziemniaczane:
Ziemniaki obrać i umyć. 3/4 ich części zetrzeć na grubych oczkach, tarki, a pozostałą część na drobnych. Cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Z ziemniaków odcisnąć wodę. Dodać do nich jajko, mąkę, cebulę, czosnek i przyprawy. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, na który nakładać ciasto za pomocą łyżki. Formować placki mocno dociskając ciasto do patelni aby placki były cienkie. Smażyć z obu stron na złoto co jakiś czas czas obracając. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub papierem śniadaniowym w celu usunięcia nadmiaru oleju. Placki podawać z sosem.
Smacznego !
Komentarze