Placki ziemniaczane z nadzieniem mięsno - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać,umyć i zetrzeć na drobnej tarce do ziemniaków,następnie odcisnąć z nadmiaru wody.Do masy ziemniaczanej dać drobno pokrojoną cebulę,mąkę,śmietanę,wbić jajka,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
2.Mięso umyć,osuszyć i pokroić w paski,cebulę i pieczarki obrać i pokroić w półplasterki,paprykę pokroić w paski.Przygotowane składniki smażyć na oleju do miękkości.Pod koniec smażenia dać przecier pomidorowy,przyprawić do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i papryką w proszku.
3.Na patelni rozgrzać olej ,smażyć placki z obu stron na złoty kolor.Upieczone placki odsączać na papierowym ręczniki z nadmiaru tłuszczu.
4.Na każdy placek nakładać porcje nadzienia,posypywać serem żółtym i składać na pół,wierzch placka też posypać serem.Podawać od razu gorące.
Porady
Dzięki śmietanie dodanej do ciasta ziemniaczanego,ciasto nam nie ściemnieje.
Placki smażyłam na patelni o średnicy 17 cm.
Komentarze