Placki ziemniaczane z nadzieniem mięsno - pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo syty pomysł na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg ziemniaków
    2 jajka
    sól,pieprz
    1 mała cebula
    2 łyżki śmietany 12%
    2 łyżki mąki pszennej

    Nadzienie:
    1 podwójny filet z kurczaka
    30 dag pieczarek
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    sól,pieprz
    zioła prowansalskie
    mielona papryka ( ostra lub słodka )

    Dodatkowo:
    20 dag startego sera żółtego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z nadzieniem mięsno - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać,umyć i zetrzeć na drobnej tarce do ziemniaków,następnie odcisnąć z nadmiaru wody.Do masy ziemniaczanej dać drobno pokrojoną cebulę,mąkę,śmietanę,wbić jajka,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wymieszać.
  • 2. Mięso umyć,osuszyć i pokroić w paski,cebulę i pieczarki obrać i pokroić w półplasterki,paprykę pokroić w paski.Przygotowane składniki smażyć na oleju do miękkości.Pod koniec smażenia dać przecier pomidorowy,przyprawić do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i papryką w proszku.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej ,smażyć placki z obu stron na złoty kolor.Upieczone placki odsączać na papierowym ręczniki z nadmiaru tłuszczu.
  • 4. Na każdy placek nakładać porcje nadzienia,posypywać serem żółtym i składać na pół,wierzch placka też posypać serem.Podawać od razu gorące.

Porady

Dzięki śmietanie dodanej do ciasta ziemniaczanego,ciasto nam nie ściemnieje. Placki smażyłam na patelni o średnicy 17 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować