Placki ziemniaczane z łososiem i szpinakiem

4.5 (186 ocen)

  • 10 min

Elegancka wersja pospolitych placków ziemnaiczanych.

  • 10 min

Składniki:

  • na placki ziemniaczane:
    500 g ziemniaków
    2 jaja
    sól
    pieprz
    1 ząbek czosnku
    5-6 łyżek oliwy
    szpinak:
    2 łyżki oliwy
    1 ząbek czosnku
    200 g świeżego szpinaku
    sól
    pieprz czarny
    dodatkowo:
    100 g wędzonego łososia
    50 g ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej, następnie solimy i podstawiamy na chwilę. Wodę, która się zebrała w misce, zlewamy, delikatnie przytrzymując ziemniaki. Dodajemy 2 jaja i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Na patelni rogrzewamy oliwę, łyżką nakładamy porcje masy ziemniaczanej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu trzymamy w cieple.
  • 2. Na 2 łyżka oliwy przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy umyty szpinak. Smażymy do momentu aż szpinak zwiędnie, trwa to jakieś 2-3 minuty.
  • 3. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
  • 4. Na każdy placek ziemniaczany nakładamy porcję szpinaku, ozdabiamy wędzonym łososiem i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Słonecznik Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować