Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną

4.98 (163 ocen)

  • 40 min

Jedni jedzą je z gulaszem, inni z sosem pieczarkowym, dla mnie najlepiej smakują z kleksem kwaśnej śmietany. Ziemniaki obowiązkowo ścieram na grubych oczkach- placki są bardziej chrupiące. Nie dodaję do nich cebuli, dzięki czemu się nie przypalają, a jedynie pięknie rumienią.

  • 40 min

Składniki:

  • -1,5 kg ziemniaków
    -2 jaja
    -3 czubate łyżki mąki
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -duża szczypta pieprzu
    -olej do smażenia

    Dodatkowo:
    -250 g kwaśnej śmietany
    -ew. cukier
Wystaw ocenę:

4.98 (163 ocen)

Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy mąkę, przyprawę uniwersalną i pieprz, wbijamy jaja. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
  • smażenie 2. Na patelni rozgrzewamy olej (tak aby lekko przykrywał placki). Na rozgrzany olej układamy łyżką porcję masy i formujemy placek. Smażymy z obu stron na rumiano (po około 3 minuty). Po usmażeniu placki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, ewentualnie posypujemy cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować