Placki ziemniaczane z kurczakiem i kukurydzą

4.49 (198 ocen)

Mała innowacja wszystkim dobrze znanych i przeważnie lubianych placków ziemniaczanych. Dzięki temu, że są tarte na grubych oczkach tarki, są bardziej chrupiące, a dodatek gotowanej piersi z kurczaka i słodkiej kukurydzy, nadaje im całkiem nowego charakteru.

Składniki:

  • Składniki na ok. 20-25 sztuk:

    ok. 1/2 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 ugotowana pierś z kurczaka
    1 mała puszka kukurydzy (200g)
    2 jajka
    150 ml mleka
    1 szklanka* mąki
    sól, pieprz


    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z kurczakiem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z mlekiem i mąką. Wstawić do lodówki.
  • 2. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokrojoną w drobną kostkę ugotowaną pierś i odsączoną kukurydzę. Wymieszać i na końcu połączyć z mieszanką jajeczno-mleczną. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa wydaje Ci się za rzadka, dodaj trochę mąki.
  • 3. Masę nakładać łyżką na rozgrzany olej. Smażyć tak jak zwykłe placki ziemniaczane, z obu stron na złoto. Podawać gorące z kleksem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować