Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

0 (0 ocen)

Placki z gotowanych ziemniaków i duszonej kiszonej kapusty. Danie zbliżone sposobem przygotowania do popularnych pancakes. Świetna propozycja na bezmięsny obiad lub kolację.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
    1 duża biała cebula (150 g)
    5 łyżek oleju rzepakowego
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka rozmarynu suszonego
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

    700 g obranych, ugotowanych, gniecionych ziemniaków
    3 duże jajka
    2/3 szklanki mleka
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Przystawki

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 1. Kapustę odcisnąć i drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, wsypać kminek, rozmaryn, majeranek oraz paprykę w proszku. Całość dusić 5 min, mieszając.
  • Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 2. Dołożyć kapustę i dusić jeszcze 15 min, co jakiś czas mieszając. Wystudzić.
  • Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 3. Ziemniaki ponownie pognieść z jajkami, wlać mleko i wymieszać. Dołożyć duszoną kapustę – ponownie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i jeszcze raz wymieszać. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje masy.
  • Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 4. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzą 44 średniej wielkości placki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować