Placki ziemniaczane z kiełbasą i jajkiem

4.5 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne urozmaicenie zwykłych placków ziemniaczanych.

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
    cebula
    jajko
    pętko kiełbasy np. śląskiej
    3-4 łyżki mąki pszennej
    łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    olej do smażenia
    jajka do zapiekania- ilość zależy od ilości placków
    natka pietruszki
    świeżo mielony kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Jajko

Placki ziemniaczane z kiełbasą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce- 2/3 na małych oczkach, resztę na dużych. Cebulę obrać i zetrzeć, dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać tyle mąki aby ciasto nie było zbyt wodniste. Ewentualnie odlać trochę wody. Ciasto doprawić do smaku, dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta formując okrągłe, niezbyt grube placuszki o śr. ok 12cm. Gdy placki usmażą się z jednej strony, obrócić, łyżą zrobić niewielkie wgłębienie i wbić jajko. Należy uważać aby żółtko się nie rozlało przy wbijaniu. Patelnię przykryć pokrywką i na niedużym ogniu smażyć dopóki białko się nie zetnie. Dobrze jeśli żółtko zostanie płynne. Podawać posypane kolorowym pieprzem i natką. Jajko można odrobinę posolić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować