Placki ziemniaczane z koperkiem

4.5 (163 ocen)

  • 30 min

Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane o intensywnym aromacie świeżego koperku. Idealne z dodatkiem kwaśnej śmietany.

  • 30 min

Składniki:

  • -1 kg ziemniaków
    -1 pęczek świeżego koperku
    -2 jaja
    -2 łyżki mąki
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
    -ew. kwaśna śmietana
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Placki ziemniaczane z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy drobno posiekany koper, jaja, mąkę, doprawiamy obficie solą i pieprzem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy masę i formujemy placki. Smażymy po ok 3-4 minuty z każdej strony na rumiano. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy gorące z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować