Kiedy w sezonie mamy nadmiar grzybów, warto przyrządzić z nich sos i podać na plackach ziemniaczanych. Powstanie bardzo smaczne i sycące danie. Polecam!
Placki ziemniaczane z farszem mięsno-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki: ziemniaki, cebulę oraz czosnek obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Przełożyć do głębokiej miski, dodać jajko, mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, odlać nadmiar płynu.
2.Na dużej szerokiej patelni rozgrzać olej i wlewać łyżką masę ziemniaczaną. Poruszać patelnią, aby masa się na niej równomiernie rozłożyła, wygładzić powierzchnię placka i smażyć aż spód się zrumieni. Kiedy spód będzie rumiany, przyłożyć na patelnię duży talerz i zdecydowanym ruchem odwrócić ją do góry dnem, by przełożyć placek na talerz. Następnie ostrożnie zsunąć go z powrotem na patelnię i smażyć z drugiej strony.
3. Grzyby, umyć, oczyścić, duże pokroić na mniejsze kawałki.
4.Razem z posiekaną cebulą usmażyć na gorącym oleju, do miękkości.
5. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka i dorzucić na patelnię z grzybami. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Chwile poddusić, aby smaki się połączyły.
6. Placek ziemniaczany przełożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć porcję farszu mięsno-grzybowego i nakryć drugą połówką placka. Smacznego!
Komentarze