Placki ziemniaczane z cukinią

4.98 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Klasyczne placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii są delikatniejsze w smaku i dużo mniej kaloryczne. To świetny pomysł na tani i smaczny obiad.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • ziemniaki – 1 kg
    cukinia – 300 g
    jajka – 2 szt.
    cebula – 1 szt.
    czosnek – 5 ząbków
    mąka pszenna – 3-4 łyżki
    sól himalajska – 1 łyżeczka
    pieprz czarny świeżo mielony – 1 łyżeczka
    majeranek – 1 łyżeczka
    olej rzepakowy – do smażenia
Wystaw ocenę:

4.98 (181 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki do jarzyn. Obraną i pozbawiona gniazda nasiennego cukinię zetrzeć na średnich oczkach tarki.
  • Placki ziemniaczane z cukinią 2. Cebulę obrać, opłukać i bardzo drobno posiekać. Usmażyć na rozgrzanym oleju i odstawić do przestygnięcia.
  • Placki ziemniaczane z cukinią 3. W sporej misce wymieszać starte ziemniaki i cukinię, dodać usmażoną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
  • Placki ziemniaczane z cukinią 4. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczano-cukiniowej. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu pilnując, aby placki się nie przypaliły.

Porady

*waga warzyw podana jest po obraniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować