PLACKI ZIEMNIACZANE + SOS WĄTRÓBKOWY

0 (0 ocen)

pyszne, chrupkie placuszki z sosem

Składniki:

  • Placki:
    6 dużych ziemniaków
    1/2 cebuli
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz

    Sos:
    1/2 kg wątróbki
    1/2 cebuli
    sól, pieprz
    przyprawa do mięsa wieprzowego lub inna
    mąka

Placki ziemniaczane + sos wątróbkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PLACKI:
    Ziemniaki zetrzeć na tarce, odlać wodę, która wytworzyła się podczas ścierania. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, wbić jajko, przyprawić, dodać mąkę. Kłaść łyżką na rozgrzany olej. Piec na złoto z obu stron.

    SOS:
    Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, wątróbkę kroić na kawałki, obtaczać w mące, dodać do cebuli i smażyć na małym ogniu, gdy wątróbka będzie miękka przyprawić solą i pieprzem. Aby wątróbka się nie przypaliła należy podlać gorącą wodą.

Porady

sos wytworzy się dzięki użytej mące do obtaczania wątróbki

Komentarze

Podobne przepisy