placki ziemniaczane "Ciamalaga"

5 (141 ocen)

  • 20 min

Pod tą zabawną nazwą kryją się pachnące serem placuszki ziemniaczane z dodatkiem czerwonej kapusty. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku.

  • 20 min

Składniki:

  • 7 średnich ziemniaków
    1 średnia cebula
    150 gramów pikantnego żółtego sera
    2 jaja
    200 gramów drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
    5 łyżek mąki pszennej
    sól, pieprz
    ulubione dodatki
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Ser

Placki ziemniaczane "ciamalaga" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obrać, umyć, zetrzeć na pure.
    Jeśli ziemniaki są wodniste, delikatnie odsączyć część wilgoci.
    Poszatkowaną drobno kapustę przelać porządnie wrzątkiem, dokładnie odsączyć.
    Ser zetrzeć na dużych oczkach.
    Warzywa i ser wymieszać, wbić jaja, dodać mąkę pszenną i przyprawy, wymieszać dokładnie.
  • 2. Na rozgrzany tłuszcz kłaść niewielkie porcje ciasta, lekko rozprowadzić, smażyć na złoto z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podawać z ulubionymi dodatkami, smacznego :)

Porady

Możemy je podać np z sosem pieczarkowym , kwaśną śmietaną z ulubionymi przyprawami, pikantnym sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Ser żółty Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować