PLACKI Z KURCZAKIEM, ZIEMNIAKAMI, SEREM I SZPINAKIEM

4.5 (162 ocen)

  • 50 min

typowe danie "resztkowe". Zostało troszkę fileta z kurczaka - za mało, żeby mógł być samodzielnym obiadem, ale w sam raz, by po połączeniu z kilkoma składnikami najadły się dwie albo i trzy osoby. Placki pyszne, delikatne, pełne smaku!

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 10-12 sztuk:
    250 g. fileta z piersi kurczaka
    250 g. surowych ziemniaków
    1 spora cebula
    60 g. tartej mozzarelli
    2 garście świeżego szpinaku
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz
    majeranek
    suszony lubczyk
    olej słonecznikowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z kurczakiem, ziemniakami, serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki kroję w kawałki i gotuję w osolonej wodzie do miękkości, po czym dokładnie duszę widelcem na puree. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i na niewielkiej ilości oleju smażę do zeszklenia, a potem przekładam ją do miski, a na patelnię przekładam szpinak i smażę 2-3 minuty.
    Kurczaka kroję w kostkę ok. 1 cm, przekładam do miski, doprawiam solą, pieprzem i ziołami, i oprószam łyżką mąki. Dokładnie mieszam, dodaję ser, jajko i ponownie mieszam. Dorzucam ziemniaki, szpinak, łyżkę mąki pszennej i łyżkę ziemniaczanej, wszystko jeszcze raz doprawiam do smaku. Łyżką wykładam niewielkie porcje na średnio rozgrzany olej, smażę po ok. 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję ze świeżymi liśćmi szpinaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować