Placki z gotowanych ziemniaków

4.5 (177 ocen)

  • 20 min

Moja rodzinka uwielbia tak przygotowane placuszki ziemniaczane , składniki na nie są identyczne jak na kopytka , fajna odmiana z gotowanego na smażone :) A do tego są pysznym i szybkim obiadkiem

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    Dodatkowo:
    2 opakowania sosu myśliwskiego
    Gotowe sałatki ( zawsze możemy zrobić swoje własne ) idealnie pasuje z białej lub czerwonej kapusty.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki z gotowanych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placyszki :) 1. Ziemniaki dokładnie ugniatamy lub przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę , jajko i przyprawy. Wyrabiamy ciasto jak na kopytka.
    Formujemy dość grube placuszki , ( moje kształtem przypominają mielone )
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Sos przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu.
    Podajemy polane gotowym sosem i sałatką.
  • W trakcie zajadania :) 2. Zajadamy cieplutkie ze smakiem :)

Porady

Takie placuszki robię także ze startą na malutkich oczkach marchewką , także świetnie smakują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować