Placki z dyni

4.5 (182 ocen)

  • 40 min

Z dyni można wyczarować wiele dań. Zrobiłam zacierkę na mleku z dynią / smak mojego dzieciństwa/, zupę-krem, placki, dynię pieczoną, marynowaną, i ..polubiłam dynię. Pestki wysuszyłam. Bardzo smakowały mi placki z dyni; delikatne, chrupiące, aromatyczne.

  • 40 min

Składniki:

  • - 0,5 dyni oczyszczonej, bez skóry
    - 1 jajko
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżki kefiru
    - 2 łyżki startego parmezanu
    - 1/2 łyżeczki startego imbiru
    - 1 kwaśne jabłko
    - gałka muszkatołowa
    - olej do smażenia
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy dodać mąkę, jajko, starty ser, kefir, imbir, odrobinę gałki muszkatołowej i soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

Porady

Smakują z żurawiną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować