placki z dyni

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Pyszne, jesienno-zimowe placuszki o wyrazistym, ciepłym kolorze.

  • 30 min

Składniki:

  • 650g miąższu dyni
    ok. 1,5 szkl. mąki
    2 jajka
    2 małe cebulki
    6 ząbków czosnku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    słodka papryka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach. Jeżeli jest miękka to na tym można zakończyć jej obróbkę.
  • 2. Moja odmiana była bardzo twarda, więc podlałam ją szklanką wody i dusiłam przez 10 minut.
  • 3. Po ostudzeniu lub starciu dodajemy pozostałe składniki - jajka, mąkę, proszek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek oraz przyprawy
  • 4. Kontrolujemy konsystencję ciasta. Ci, którzy nie dusili swojej dyni prawdopodobnie zużyją mniej mąki.
  • 5. Mieszamy wszystko dokładnie i wylewamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy na średnim ogniu. Jak na placku pojawią się pęcherzyki powietrza jest to sygnał, aby go przewrócić na drugą stronę.

Porady

Świetnie smakują podane z jogurtem naturalnym, albo kefirem bądź maślanką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować