1.Dynię obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach. Jeżeli jest miękka to na tym można zakończyć jej obróbkę.
2.Moja odmiana była bardzo twarda, więc podlałam ją szklanką wody i dusiłam przez 10 minut.
3.Po ostudzeniu lub starciu dodajemy pozostałe składniki - jajka, mąkę, proszek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek oraz przyprawy
4.Kontrolujemy konsystencję ciasta. Ci, którzy nie dusili swojej dyni prawdopodobnie zużyją mniej mąki.
5.Mieszamy wszystko dokładnie i wylewamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy na średnim ogniu. Jak na placku pojawią się pęcherzyki powietrza jest to sygnał, aby go przewrócić na drugą stronę.
Porady
Świetnie smakują podane z jogurtem naturalnym, albo kefirem bądź maślanką.
Komentarze