Placki z ziemniaków, twarogu i korniszonów

0 (0 ocen)

Placki typu pancakes z gotowanych ziemniaków, białego sera i ogórków konserwowych. Sposób na oszczędne gotowanie, a przy tym smaczne i proste.

Składniki:

  • 450 g gotowanych, gniecionych ziemniaków (np. pozostałe z obiadu)
    4 większe ogórki konserwowe (łącznie 200 g)
    1 średnia czerwona cebula (100 g)
    1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
    250 g twarogu półtłustego 4%
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 jajka
    8 łyżek mąki pszennej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki z ziemniaków, twarogu i korniszonów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z ziemniaków, twarogu i korniszonów 1. Obraną i posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju (2 – 3 min) i wystudzić.
    Ziemniaki, ser i drobno pokrojone korniszony przełożyć do wysokiego naczynia, następnie całość zblenować.
  • Placki z ziemniaków, twarogu i korniszonów 2. Do zmiksowanej masy dołożyć cebulę i koperek, wbić jajka, wsypać mąkę – wymieszać, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.
  • Placki z ziemniaków, twarogu i korniszonów 3. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje ciasta.
  • Placki z ziemniaków, twarogu i korniszonów 4. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 30 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Olej Mąka Twaróg Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować