Placki z warzywami.

4.5 (145 ocen)

  • 10 min

Macie ochotę na coś zdrowego, a zarazem pysznego? Ja miałam i placki te z chęcią wcinałam.

  • 10 min

Składniki:

  • Kalafior (u mnie mrożony różyczki) - 125 gram
    Brokuł (mrożony różyczki) - 125 gram
    Marchew mała (mrożona) - 150gram
    Jajka - 2-3 sztuki
    Sól, pieprz - do smaku
    Mąka pszenna - łyżka kopiasta
    olej do smażenia - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożone warzywa w rozdrabniaczu tniemy na malutkie kawałki. Dosłownie kilka obrotów, muszą powstać drobinki warzyw, nie gładka masa (papka).
  • 2. Przekładamy wszystko do miski, dodajemy jajka,mąkę, sól i pieprz. Całość mieszamy, aby połączyły się składniki.
  • 3. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje mieszanki warzywnej. placki muszą być dosyć grube, aby przy przewracaniu na drugą stronę nie rozpadały się.
  • 4. Smażymy z obu stron po 3 minuty każdy.

Porady

*Jeśli chcecie zrobić ze świeżych warzyw, to kalafior i brokuł ugotować al dente, marchewki nie trzeba. Dojdzie podczas smażenia;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować