Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i posiekać. Na oleju w rondelku podsmażyć cebulę, czosnek i mięso. Przyprawić. Podlać wodą i dusić 1 godzinę. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do sosu. Dusić do miękkości mięsa i papryki ok. 20 min. Dodać przecier pomidorowy. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do sosu. Zamieszać i zagotować. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać sos. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, nadmiar wody odlać. Dodać jajka, przyprawy, cebulę pokrojoną w kostkę i mąkę. Wymieszać. Usmażyć kolejno 4 duże placki ziemniaczane (po 2 na porcję). Na talerzu ułożyć 1 placek, polać sosem z mięsem, przykryć drugim plackiem - również polać. Dodatkowo na wierzchu zrobić kleksy z kwaśnej śmietany i posypać koperkiem.
Porady
Można usmażyć małe placuszki, gdyż duże dłużej trzeba smażyć.
Komentarze