placki marchwiowe z sosem z suszonych moreli

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Dzięki tym plackom moja córeczka przekonała się do marchewki, po prostu nie mogła im się oprzeć

  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewka: 400 gramów
    - pestki dyni: 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna razowa: 3 łyżki
    - listki i kwiaty ogórecznika: 1 pęczek
    - suszone morele: 150 gramów
    - śmietana 18%: 1 łyżka
    - cynamon: 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Placki marchwiowe z sosem z suszonych moreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce,
    • dodać do niej pestki dyni, posiekane listki ogórecznika, jajka i mąkę,
    • przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
    • wymieszać, z masy formować małe placki i smażyć na oleju,
  • 2. • morele gotować w niewielkiej ilości wody kilka minut,
    • ostudzić, zmiksować na sos,
    • dodać śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszać,
    • podawać z plackami, udekorować kwiatami ogórecznika

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy